Arkisto

Janakkala-Seuran arkisto

Janakkala-Seura ry. pitää kotiseutuarkistoa Turengissa, osoitteessa Pyhämäentie 25. Tämä entinen sairaalarakennus toimii nykyisin ”Vaparina”.

Seuran arkiston merkittävän osan muodostaa arkisto2mittava valokuva-arkisto. Suurimmat kuvalahjoitukset on saatu Janakkalan Sanomilta koskien entisen Kotokulman kuva-arkistoa. Lisäksi kuvia on saatu muutamilta yksityishenkilöiltä. Kuvien tunnistaminen vie aikaa ja niitä on nyt järjestetty aihepiireittäin. Alkuperäiskuvia ei lainata arkistosta ulos.

Arkistossa on myös kotiseutukirjallisuutta.arkisto

Arkiston toiminta tulee jatkossa perustumaan jonkin asteiseen maksulliseen palveluun, kuten on muissakin arkistoissa ja museoissa.

Lisäksi arkistossa on vanhoja Janakkala ennen ja nyt -lehtiä sekä muita seuran myyntituotteita kuten ns. isännänviirejä, pinssejä ja rintaneuloja.

Seuran arkistoa järjestää ja ylläpitää Janakkala-Seuran hallituksen jäsen Juhani  Heinemaa, puh. 050750111, sähköposti rokkala3@gmail.com

Janakkala-Seura ry:n tunnus

Janakkala-Seuran tunnuksen on suunnitellut Juhani Heinemaa. Hän on Suomen Heraldisen Seuran jäsen ja suunnitellut vaakunoita, lippuja, viirejä ja muistomerkkejä.

vaakuna_isoVaakunamme punaisella kilvellä on kruunu ja tyvestä nouseva riukuaita; molemmat kultaa. Vaakuna on Suomen Heraldisen Seuran rekisterissä numerolla 1889.

Kruunu viittaa Hakoisten kruununkartanoon ja riukuaita perinteen tallentamiseen.

Tohtori Martti Kerkkonen kertoo erään tutkielmansa lyhennysotteessa, kuinka Janakkalan kirkkopitäjä syntyi Hakoisten kruununkartanosta eli pääosaltaan Janakkala oli vanhaa kruunun maata, joka oli ollut Hakoisten suurkartanon hallinnassa.

Heraldiikan värisääntöjen mukaan lipuissa, viireissä, standaareissa yms. kulta korvataan aina keltaisella ja hopea valkoisella.