Tehtävät ja toiminta

image7

Janakkala-Seura on Kanta-Hämeessä Janakkalassa toimiva kotiseutuyhdistys. Seura on perustettu vuonna 1949.

Janakkala-Seurassa teemme työtä kotiseutumme kulttuurin ja historian tallentamiseksi. Toivomme työllämme lisäävämme  janakkalalaisten ja tänne muuttavien asukkaiden kotiseututuntemusta, viihtymistä kunnassamme sekä kiintymistä asuinpaikkaan.

Kehitämme aloitteellisesti kulttuurityötä kotiseudullamme. Kuvassa oleva Laurinmäen kotiseutumuseo on Janakkala-Seuran perustama. Museon 50-vuotisjuhlia vietettiin 5.9.2015.

Meille on tärkeätä

• janakkalalaisuus, paikallisuus
• kotiseuturakkaus
• ainutkertaisuus ja aloitteellisuus

Toiminnassamme korostuvat

Janakkala ennen ja nyt -lehti
Janakkala-juhla
Myyntituotteet
Retket
Jäsenmäärän lisääminen
Yhteistyö nuorten kanssa
Viestinnän tehostaminen

Seuran toimintaa vuosien varrella

Valokuvakirja Janakkalasta

V. 1991 seura julkaisi  Janakkala-aiheisen värivalokuvakirjan, joka oli oikea myyntimenestys.

Vas. kirjan toimittaja  Markku Selinummi sekä kirjatoimikunnan jäsenet, seuran puheenjohtaja Kustaa Sipilä ja hallituksen jäsen Tuomas Kurki. Kuvasta puuttuu Raakel Henttonen.

Vuorenaika

Vuonna 2003 neljältä hämäläiseltä linnavuorelta kajahti kuorolaulu,  kun Kari Rydmanin säveltämä ja Eero Ojasen tekstittämä Vuorenaika-kantaatti esitettiin. Hakoisten linnavuorella paikallisista laulajista koottua kuoroa johti Kari Jokinen.

Samalla testattiin, miten vainovalkea – tuli ja savuvaroitusketju – vuorelta toiselle toimi.

Muistomerkit

Janakkala-Seura on ollut aloitteellinen useimmissa Janakkalan muistomerkkihankkeissa.

Talvisodan viimeisenä päivänä sattuneessa junaturmassa Turengin lähellä kuolleen 39:n sotilaan muistoksi pystytettiin muistomerkki, kun v. 2000 oli kulunut 60 vuotta onnettomuudesta. Muistomerkin  suunnitteli seuran hallituksen jäsen Juhani Heinemaa. Muistomerkkihanke sai runsaasti huomiota osakseen, siitä kerrottiin ainakin 15:ssä lehdessä, Helsingin Sanomista  ja Aamulehdestä alkaen, ja leikekirjaa se kasvatti 48 sivun verran.

Kirjoituskilpailut nuorille

Valokuvanäyttelyt

Seura pystytti Turenkiin Hämeenlinnan historiallisen museon  v. 1991 kokoaman valokuvanäyttelyn ”Kanta-Hämeen kuvakeräyksen satoa”,  joka koostui työkuvista, rakennuskuvista ja kyläraittien näkymistä. Eniten kuvia oli Leppäkosken tiilitehtaalta.

Seura järjesti v. 1996 näyttelyn Foto-Hevonojan ottamista Turenki-aiheista,vanhoista kuvista.

Seura tilasi v. 1996 nuorelta kuvaajalta Heidi Kortesalolta valokuvasarjan.  Kuvasarjassa kuvaaja esitti viisi säilytettävää ja viisi hävitettävää kohdetta Janakkalassa.

Kuvataulunäyttely v. 2010

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Messut

Vuonna 2004 Asumismessuilla Tervakoskella.

Turengin markkinoilla v. 2005.

Seura osallistui  v. 2001 Harrastemessuille Tervakosken seuratalolla.

Talkoot

Talkoilla raivattiin Laurinmäen umpeenkasvanutta museoaluetta v. 2004.

Kuusipöllien kimpussa Juhani Heinemaa.

Talkoohenkeä ja intoa löytyi, kun yhteensä 11 miestä rakensi pukkeja Laurinmäen museoalueen istuinpenkkejä varten  v. 1997.

Retket

Seura teki retken Jaalaan Werlan paperitehdasmuseolle v. 1998. Oppaana toimi puheenjohtaja Alpo Hieta, joka valmisteli huolellisesti retken kohteet kiertämällä koko reitin etukäteen.

Oriveden retkellä v. 1992. Puheenjohtaja Alpo Hieta esitteli Taidekeskus Purnun veistoksia.

Museot

Seuran aloitteesta perustettu kotiseutumuseo Laurinmäen torpparimuseo esittelee elämää 1800-luvun Janakkalassa. Kuvassa oleva Vähäkurjen torppa rakennettiin aikoinaan Vanantaan kartanon maille v. 1889.

Kuvassa näkyy, miten seuran todellinen puuhamies  Juhani Heinemaa on rakentanut  riukuaidan alueen ympärille oikeaoppisesti, tarkasti perinnetietoa kunnioittaen,  v. 2006-07.

Ensimmäisen riukuaidan rakensi Vihtori Råman  v. 1964, kun museon toiminta alkoi.

Ida Aalbergin  museon avajaisissa v. 2005 esiteltiin mm. vanhoja työtapaoja.

Kotiseutuneuvos Toimi Löyttyniemi kertoi ja näytti, miten ennen aikaan nälkävuosina, 1600-luvun lopun kuolonvuosina ja suurina nälkävuosina 1866-68, leipää jatkettiin männyn nilasta kuivattamalla ja jauhamalla saadulla ns. petulla.

Leivottaessa pettujauholla korvattiin osa ruisjauhoista. Leipään pantiin jopa ”puolet petäjäistä”.  Pettu sisältää paljon ravintokuitua ja muita terveydelle edullisia aineita.

Oik. Juhani Heinemaa.

Vas. Janakkala-Seuran hallituksen jäsen Juhani Heinemaa ja oik. puheenjohtaja Elisa Göös.

Taiteiden yö

Seura järjesti yhdessä kunnan kulttuuritoimen kanssa Taiteiden yön v. 2007.

Ida Aalbergin vanhempien haudan hoitaminen

Kun Janakkalassa pitkään ja ansiokkaasti toiminut Ida Aalberg-seura on 1.4.2018 alkaen lakkautettu, on sen toimintoja sulautettu Janakkala-Seuran alaisuuteen. Janakkala-Seura pyrkii toimissaan ottamaan huomioon sen ansiokkaan perinnetyön, jota Ida Aalberg-seura on tehnyt kotipitäjämme suuren näyttelijättären muiston vaalimiseksi.

Janakkala-Seura ry. on ottanut kesästä 2019 lähtien hoitoonsa näyttelijätär Ida Aalbergin vanhempien haudan. Lupa haudan hoitamiseen on saatu Janakkalan seurakunnalta. Keväisin haudalle laitetaan kesäkukat ja syksyisin kanervat.

Janakkala-Seura Mallinkaisten markkinoilla

Lauantaina 7.9. 2019 Mallinkaisten koulu ja pihapiiri täyttyivät
myyntikojuista ja markkinaväestä.
Janakkala-Seura myi kotiseutukirjallisuutta ja kertoi
kotiseutuharrastuksesta. Uusia jäseniä liittyi Seuraan.
Tervetuloa kaikki uudet jäsenet mukaan !

Seuran pöytä notkui monista tarinoista ja historioista.

Juhani Heinemaa (oik.) keskustelemassa ja vaihtamassa
ajatuksia janakkalalaisuudesta.